Dan Općine Topusko 2015. godine

Razne manifestacije za Dan Općine

Dan Općine Topusko i 6. Dani Svetog Vida održavaju se ovog vikenda u Topuskom. Započeli su jučer ribolovnim natjecanjem na jezeru Ribnjak te izložbom slika u prostorijama Crvenog križa.

No glavnina programa je održana danas, na sam blagdan Sv. Vida. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te Vidovdanskom Svetom misom koja je služena u Župnoj crkvi Topusko.

Središnji događaj je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su nazočili brojni uzvanici i gosti. Načelnik Općine Vlado Muža osvrnuo na proteklu godinu u kojoj je Općina kojoj je na čelu pretrpjela velike štete od elementarnih nepogoda, no ovu je godinu ocijenio kao znatno povoljniju…

Na svečanoj su sjednici dodijeljene i prigodne nagrade zaslužnim udrugama i pojedincima. Tako je Hrvatsko amatersko kulturno-umjetničko društvo Topusko nagrađeno poveljom za 40 godina uspješnog djelovanja te aktivno učešće u promidžbi, očuvanju i razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma na području općine.

Predsjednik i osnivač društva Zvonimir Muža, koji je pak nagrađen svečanom zahvalnicom za dugogodišnje vođenje ovog društva, istaknuo je kako je kroz 40 godina kroz društvo prošao velik broj ljudi. Danas ono broji 48 članova od kojih je 38 aktivno, a ova nagrada Općine im jako puno znači kao priznanje za dosadašnji rad, ali i poticaj za dalje…

Povelju za dugogodišnji rad u odgoju i obrazovanju na području Općine Topusko dobila je i Dragica Bajić, dok su svečane zahvalnice uručene Željku Rukavini za dugogodišnje uspješno vođenje te izniman doprinos humanitarnom radu Crvenog križa Topusko i Steli Banović, učenici 7. Razreda OŠ „Vladimir Nazor“, za najbolji uspjeh u školskoj godini 2014/2015.

Dodajmo kako je obilježavanje Dana općine nastavljeno pokaznom vježbom dobrovoljnog vatrogasnog društva i Civilne zaštite Topusko, te mimohodom KUD-ova i smotrom folklora.

Sveti Vid

Bio je progonjeni kršćanin. Njegovo se mučeništvo zbilo na početku Dioklecijanova progonstva negdje oko g. 304. ili 305. Kult mu se počeo širiti oko 600. godine kada je o njegovom životu i mučeništvu bila sastavljena prva legenda i kada je njemu u čast bila sagrađena prva crkva u Rimu. Tada je u rimskoj pokrajini Lukaniji napisano djelo Passio S. Viti (Mučeništvo sv. Vida).


Opširnije o Sv. Vidu na Wikipedia

Ovdje možete vidjeti kako je izgledalo pomoću foto-albuma; Svečana sjednica, Smotra folklora i Pokazna vježba vatrogasaca i civilne zaštite.